EU-president kalmeert gemoederen

BRUSSEL - De Europese Unie praat met de Grieken over extra hulp aan Griekenland, bijvoorbeeld een nieuwe lening. Maar er is niet gesproken over een vertrek van het land uit de eurozone of een herstructurering van zijn huidige schulden.

Dat verklaarde Europees president Herman Van Rompuy maandag tegen Vlaamse media. Zijn uitlatingen volgen op grote ophef over een geheime bijeenkomst van ministers van Financiën van enkele grote Europese landen vrijdagavond, waar zij overlegden over nieuwe steun aan de Grieken.

De Griekse regering ontving vorig jaar 110 miljard euro van andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds in verband met zijn financiële problemen. Een tweede lening is bespreekbaar, maar het gaat er om tegen welke voorwaarden, aldus Van Rompuy.

Hulp

Extra hulp voor Griekenland lijkt noodzakelijk omdat het land waarschijnlijk niet, zoals eerder beoogd, al volgend jaar weer de markt op kan voor nieuw kapitaal.

Volgens de huidige plannen moet Griekenland in 2012 ongeveer 27 miljard euro op de markt zien op te halen. Ondanks de noodhulp is de rente die wordt gevraagd op Griekse staatsleningen echter nog altijd veel hoger dan het land kan betalen.

Rente

Ondertussen gaan er binnen Europa steeds meer stemmen op om de rente die Griekenland moet betalen over de noodkredieten opnieuw te verlagen.

Zowel de partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel als eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) schaarden zich maandag achter dat idee. ''De commissie is een duidelijke voorstander van een renteverlaging'', stelde Rehn. ''We zijn tegen herstructurering van schulden.''

Hervormingen

Als Griekenland extra hervormingen doorvoert, dan kunnen de eurolanden overwegen de rente te verlagen en nadenken over de looptijd van de kredieten, zei de financieel specialist van de Duitse regeringspartij CDU/CSU, Michael Meister, maandag op de Duitse radio. Hij benadrukte daarbij dat Griekenland aan zet is.

De eurolanden besloten eerder al de rente op de noodkredieten voor Griekenland met een procentpunt te verlagen. De Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou gaf vorige week al aan dat een soepele opstelling van de eurolanden kan helpen om een herstructurering van de schulden te voorkomen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie