Smartphone spoort mijnen op

AMSTERDAM - Harvard maakt het zoeken naar mijnen een stuk eenvoudiger. De bekende universiteit laat smartphones en metaaldetectoren samenwerken.

Het systeem, genaamd Pattern Enhancement Tool for Assisting Land mine Sensing (PETALS), maakt een visualisatie van een begraven object op basis van de geluiden van de metaaldetector. Deze wordt op de smartphone weergegeven, die op de detector is bevestigd.

Door het stuk metaal te visualiseren zou eenvoudiger onderscheid gemaakt kunnen worden tussen afval en een daadwerkelijke mijn. Geoefende 'ontmijners' herkennen verschillende geluiden van de detector en maken aan de hand daarvan een visuele weergave van het object in hun hoofd. PETALS zou ontmijners echter veel tijd besparen.

Werkwijze

Het systeem is inmiddels getest. Volgens Harvard zouden beginnende ontmijners hun werkzaamheden tot tachtig procent beter uitvoeren. De onderzoekers hebben speciaal rekening gehouden met de bestaande werkwijze van ontmijners. Zo hoeven zij de manier waarop ze de detector bewegen niet te veranderen en zijn er geen aanvullende procedures. Volgens Lahiru Jayatilaka, een van de makers van PETALS, is dit cruciaal geweest in het onderzoek. "We verbeteren de ontmijner, niet de apparatuur."

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie