Bondgenoten houdt vast aan eigen pensioenplan

UTRECHT - FNV Bondgenoten houdt keihard vast aan het eigen pensioenplan. De grootste bond van de FNV zal maandagmiddag tijdens de federatieraad van de FNV proberen de andere achttien FNV-bonden ook daarachter te krijgen. Lukt dat niet, dan zal de bond zijn eigen koers varen.

Een woordvoerster van de vakbond heeft dit maandag laten weten naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Zij kon nog niet nader aangeven wat precies met die eigen koers varen wordt bedoeld.

Waarschijnlijk betekent het dat de bond in de besturen van pensioenfondsen en aan de cao-onderhandelingen vasthoudt aan het eigen standpunt.

Zekerheid

FNV Bondgenoten wil mensen vooral meer zekerheid bieden over de hoogte van het pensioen en een nieuw pensioenstelsel zo veel mogelijk laten aansluiten bij het bestaande stelsel. Dat moet op de schop, omdat het door de stijgende levensverwachting straks niet meer te betalen is.

Tegenstanders van de opvatting van Bondgenoten denken dat het bieden van zekerheid over de hoogte van de pensioenuitkering aan het einde van de loopbaan, de kans op indexatie en dus op koopkrachtbehoud van gepensioneerden te veel aantast.

Hoe meer zekerheid een pensioenfonds biedt, hoe grotere buffers het moet aanhouden en hoe minder het risicovol kan beleggen. Die beleggingen zijn nodig om geld te hebben om te kunnen indexeren.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie