De Onspirator

Ondernemers vinden het leuk om nieuwe manieren te vinden om zaken te doen. De Onspirator daarentegen, haalt zijn energie juist uit het onderuithalen van prille ideeën.

Een tijdje geleden vertelde een kennis die net gestart was als ondernemer me dat ze haar stap bijna had teruggedraaid na een gesprek met een toenmalige collega.

Deze had bij haar afscheidsreceptie bijna terloops een aantal voorbeelden genoemd van startende ondernemers waar het om een of andere reden gruwelijk fout was gelopen. “Maar misschien lukt het bij jou wel, hoor…”, waren zijn afscheidswoorden.

Dit had haar een paar slapeloze nachten gekost en alleen het rotsvaste vertrouwen van haar partner heeft ervoor gezorgd dat ze heeft doorgezet.. Ze mag zich gelukkig prijzen, niet veel ondernemers in de dop overleven een ontmoeting met een Onspirator…

De Onspirator

Een Onspirator is een verraderlijk wezen, dat in de krochten van de maatschappij leeft en teert op gestolen energie van enthousiaste mensen. Zijn tactiek is altijd hetzelfde. Hij veinst interesse en het nietsvermoedende slachtoffer vertelt vol vuur over het idee.

Tijdens het gesprek plaatst de Onspirator echter met een sadistisch gevoel voor timing opmerkingen die erop gericht zijn om het fundament onder het idee aan te tasten.

Ogenschijnlijk goedbedoelde vragen als “Heb je wel goed nagedacht over het risico?” en opmerkingen als “Maar dat bestaat toch al lang?” hebben namelijk een vernietigende uitwerking op het prille idee. Het slachtoffer heeft dit vaak niet meteen door, maar in de uren na de ontmoeting beginnen de opmerkingen aan het enthousiasme te knagen…

Perverse behoefte

Een goed idee is net een jong plantje, alleen de juiste mix van licht, water en voedsel kan ervoor zorgen dat het een sterke plant of boom wordt die tegen een stootje kan. Een beetje te veel regen, zon of kou kunnen het echter in een oogwenk laten verdorren.

De Onspirator weet dat en heeft een heel arsenaal aan slechte invloeden in zijn repertoire en gebruikt deze zoals een chirurg zijn scalpel. Gericht, gedoseerd en met dodelijk gevolg.

Naar de motivatie van de Onspirator kan ik alleen maar gissen. Teleurstellingen uit het verleden, afgunst of gewoon een perverse behoefte om anderen te zien falen? Misschien zijn sommige Onspiratoren zich niet eens bewust van hun invloed. Wie weet... Het feit blijft dat ze er zijn…

Hoe versla je ze?

Ik heb in dit blog misschien een tikkie overdreven, maar ik wed dat er een hoop ondernemers zijn die tijdens het lezen ineens een kennis voor zich zagen die voldoet aan het geschetste profiel. Misschien zijn er zelfs wel lezers die de stap naar het ondernemerschap niet hebben genomen door een Onspirator.

Hoe het ook zij, iedereen die wel eens een Onspirator is tegen gekomen zal het met me eens zijn: het zijn giftige wezens. Maar er is goed nieuws, ik heb een antigif gevonden!

Beste ondernemers van Nederland: voer gewoon je idee uit en maak er een succes van. Zoek jouw Onspirator daarna op en bedank hem hartelijk en uitgebreid voor het *prima* advies dat hij heeft gegeven. Als genadeklap fluister je hem vervolgens in dat je zonder jullie “gesprekje” nooit zo verschrikkelijk veel succes had gehad met dat prille, naïeve idee van toen…

Robert Mekking is Partner bij MVR & partners. Reageren? www.twitter.com/robertmekking

NUwerk

Tip de redactie