'Nanobloem' moet blinden weer laten zien

AMSTERDAM - Een Amerikaanse wetenschapper is bezig met een implantaat dat blinden weer moet kunnen laten zien. Het implantaat zou in het netvlies zelfstandig kunnen groeien.

Door middel van nanotechnologie, het werken met technologie op bijna moleculair niveau, moet een chip in het netvlies kunstmatige bedrading vormen met neuronen. Professor Richard Taylor van de universiteit van Oregon publiceerde zijn onderzoek in Physics World.

Wanneer er licht valt op de chip, gaat een signaal via de neuronen naar de oogzenuw. Deze vertaalt het signaal naar beeld. De kunstmatige bedrading zal bestaan uit metalen die zelf groeien in een fractaalvorm. Taylor noemt zijn oplossing een 'nanobloem', naar de vorm van een fractaal.

Vroege visie

Huidige plantaten in het netvlies werken nog niet naar behoren doordat zij niet goed samenwerken met de neuronen. Taylor stelt dat de 'fractals' dit wel kunnen; zij zouden licht voor honderd procent kunnen overdragen. De professor voorzag deze manier al in 2003, waar hij destijds een prijs voor kreeg van een onderzoeksinstituut.

Het enige obstakel voor het onderzoek vormt de metaalsoort die gebruikt wordt voor de kunstmatige bedrading. Een verkeerd metaal zou giftige stoffen in het lichaam kunnen achterlaten. Hiervoor start Taylor deze zomer een experiment met de universiteit van Canterbury in Nieuw-Zeeland.

NUwerk

Tip de redactie