AMSTERDAM – Werknemers bij Foxconn moeten een contract ondertekenen waarin ze beloven geen zelfmoord te plegen.

In de afgelopen zestien maanden hebben minimaal veertien werknemers een einde aan hun leven gemaakt wegens de arbeidsomstandigen in de Chinese fabrieken waar de iPad en iPhone gemaakt worden.

Daarnaast zijn er nog meer medewerkers die zelfmoordpogingen hebben ondernomen.

Nabestaanden van werknemers die toch zelfmoord plegen na ondertekening van het contract, krijgen slechts het wettelijk minimum aan schadevergoeding.

Onderzoek

Dat blijkt uit onderzoek onder de 500.000 werknemers door Centre for Research on Multinational Corporations en Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour (Sacom), waarover The Guardian/The Observer bericht.

Het rapport dat naar aanleiding van het onderzoek is verschenen beschuldigt Foxconn ervan zijn medewekers onmenselijk te behandelen: "als machines".

Overwerk

Volgens de onderzoekers wordt er meer overgewerkt dan het wettelijk maximum van 36 uur per maand. In de fabriek in Chengdu zijn 60 tot 80 uur overwerk per maand normaal. Een loonstrook toonde aan dat een werknemer 98 uur heeft overgewerkt in een maand tijd.

Volgens Foxconn gebeurt het overwerk op vrijwillige basis. Arbeiders zeggen dat ze niet anders kunnen wegens hun maandsalaris van 1.350 yuan (140 euro) voor een 48-urige werkweek.

Werknemers

Gedurende drukke perioden, wanneer de vraag naar de iPad hoog is, mogen werknemers maximaal een dag per dertien dagen vrij nemen. Slecht presterende werknemers worden publiekelijk vernederd. De arbeiders slapen in grote slaapzalen in gebouwen waar netten onder ramen zijn gespannen om zelfmoorden tegen te gaan.

Volgens Foxconn worden de zelfmoorden niet gepleegd door de slechte arbeidsomstandigheden, maar is het een kwestie van kopieergedrag.

Sommige leidinggevenden denken zelfs dat de arbeiders een einde aan hun leven maken wegens de hoge schadevergoeding. Daar is met het ondertekenen van het contract een einde aangekomen.

Apple

Apple zegt van zijn toeleveranciers te verlangen dat werknemers met respect worden behandeld.

Foxconn leverde in november de eerste iPad, in 2012 zullen er zo'n 100 miljoen gemaakt moeten zijn.

Apple verkocht in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2010/2011 7,33 miljoen iPads en maakte 6 miljard dollar winst.