AMSTERDAM - Designbedrijf Artefact heeft een mobiele telefoon ontworpen waar een verwisselbare lens van een digitale spiegelreflexcamera aan te bevestigen is.

Het bedrijf uit Seattle heeft zijn prototype camera, met de naam Wireless Viewfinder Interchangeable Lens (WIVL), al laten patenteren. De WIVL kan een interessante uitvinding voor consumenten zijn, omdat de kwaliteitsfoto's van een digitale spiegelreflexcamera nu rechtstreeks te koppelen zijn aan de app-wereld van mobiele telefoons.

Het designbedrijf verandert niet veel aan de karakteristieken van een fototoestel. Het voorname doel wat Artefact had, was het ontwikkelen van een mobieltje dat te koppelen is aan een lens. Het focussen en het inzoomen worden bijvoorbeeld nog altijd uitgevoerd met behulp van de lensringen.

Nog in ontwikkeling

Het mobieltje biedt wel mogelijkheden voor het instellen van het diafragma en de sluitertijd. Verder kan het ook draadloos contact maken met de lens, zonder dat deze bevestigd is. Het AMOLED-aanraakscherm met HD-beeldkwaliteit vertoont dezelfde functies als een conventioneel fototoestel. De WIVL is compatibel met verschillende verwisselbare lenzen.

De WIVL is nog niet volledig uitontwikkeld. Artefact ontvangt graag feedback van consumenten op zijn concept.