AMSTERDAM – Afvalwerker De Van Gansewinkel Groep heeft nieuwe afspraken kunnen maken met financiers die nog 1,5 miljard euro tegoed hebben.

Daarmee krijgt de grootste afvalwerker van Nederland wat financiële ademruimte, schrijft het Financieele Dagblad vrijdag op basis van bronnen bekend met de situatie.

Van Gansewinkel zegt tevreden te zijn met de nieuwe afspraken, omdat het nu kan werken aan zijn groeiplannen.

“Daarnaast hebben we meer tijd gecreëerd om - samen met onze aandeelhouders - zelf de timing van een volgende stap te kunnen bepalen”, aldus een woordvoerder tegen het FD.

Beursgang

Die stap is volgens het bestuur bij voorkeur een beursgang. Daarvoor moet het klimaat wel goed zijn en dat is momenteel niet het geval, aldus Van Gansewinkel.

Binnen de eerdere afspraken zou het afvalverwerkingsbedrijf uit Eindhoven in 2013 en 2014 het grootste deel van de 1,5 miljard euro schuld moeten terugbetalen. Dat wordt nu 2014 en 2015.

Het uitstel is welkom, omdat de afvalverwerker het bedrag niet kan ophoesten uit de kasstroom en omdat een verkoop van een belang in de afvalovens aan Eneco onlangs stukliep.

Banken

Ook zouden de banken Van Gansewinkel meer speelruimte geven in de verhouding tussen schuld en winst. Daar staat wel een hogere rente tegenover.

De schuldenlast is het gevolg van de overname van het afvalverwerkingsbedrijf door de fondsen CVC en KKR.