VIANEN - ECI blijft toch boeken verkopen in boekwinkels. Eerder dit jaar maakte het bedrijf bekend de achttien boekwinkels te sluiten en als onlineshop verder te gaan.

Donderdag bleek dat ECI gaat samenwerken met de discounter Boekenvoordeel, waardoor klanten in bijna honderd winkels terechtkunnen voor boeken van ECI.

Met het sluiten van de achttien boekwinkels verloren onlangs tachtig ECI-medewerkers hun baan. De boekenclub slaagde er niet in om met de bonden een sociaal plan op te stellen voor de getroffen medewerkers, omdat de vakbond vond dat het bedrijf te weinig bood.

Bezuiniging

Onderhandelaar Jeroen Warnaar van CNV Dienstenbond noemt de nieuwe samenwerking een ordinaire bezuinigingsslag. ''Als wij eerder hadden geweten dat ECI dit van plan was, hadden wij bepleit dat ECI-verkopers in de winkels van Boekenvoordeel aan het werk zouden kunnen.''

De vakbond gaat zo snel mogelijk met de getroffen medewerkers in gesprek om te kijken of hiertoe alsnog plannen kunnen worden gesmeed.

Winkel

Volgens CNV besloot ECI destijds om de winkels te sluiten, omdat het niet meer van deze tijd zou zijn om boeken in winkels te verkopen; internet was de toekomst.

''Dan maakt ECI volgens de eigen argumentatie nu dus een stap terug'', aldus Warnaar, die vindt dat het bedrijf zich met deze stap ernstig tegenspreekt.