Rondkomen als cacaoboer is niet bepaald eenvoudig in Ghana; ook al is het land de op één na grootste cacaoleverancier ter wereld. Maar door training, gebruik van betere landbouwtechnieken en een keurmerk levert de oogst nu flink meer op.

Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad startte samen met het internationale keurmerk UTZ en de Nederlandse Overheid het “Initiatief Duurzame Handel” (IDH), met als doel het bevorderen van traceerbare duurzame cacao, het verhogen van de productiviteit en het verbeteren van de leef- en werkomgeving van de boeren.

Het “Initiatief Duurzame Handel” steunt Armajaro, een internationale inkooporganisatie die zich inzet voor de verduurzaming van de cacaoketen.

Door de internationale markt voor kleine plantages bereikbaar te maken via lokale inkooppunten, worden de oogst en winst van de boeren vergroot. Ook geeft Armajaro leningen uit aan de boeren, zo kunnen ze investeren in het vergroten van de opbrengst.

Leningen

Door de beschikbaarheid van leningen, de lokale inkooppunten, training van de boeren en het uitgeven van een UTZ-certificaat schiet de productie van de cacaoboeren omhoog.

Bij sommige boeren zorgt hun kleine stukje land voor een verhoogde opbrengst van wel 40 procent. Met de stijgende opbrengst is er ook ruimte voor nieuwe projecten, waarvan de hele gemeenschap profiteert.

Hulp

Dit is de twaalfde aflevering van “Aid or Trade?”, een serie over verantwoorde ondernemersinitiatieven in Afrika. Uitgangspunt: hulp is niet langer slechts een kwestie van geld overmaken of goederen verschepen, het is meer en meer een kwestie van het opzetten van duurzame bedrijven.

In elk van de 20 video's - elke week een nieuwe - komt een kansrijk of succesvol project in Afrika aan bod, veelal een samenwerking tussen partijen in de publieke en private sector.

De serie “Aid or Trade?” wordt geproduceerd door Africa Interactive en is mede mogelijk gemaakt door NCDO en FMO. Africa Interactive werkt met een groot netwerk van Afrikaanse mediaprofessionals, het camerawerk en de interviews zijn door lokale reporters uitgevoerd.