AMSTERDAM – Een advertentie van luchtvaartconcern Ryanair, met daarop een model in bikini, moet worden teruggetrokken. De advertentie prijst tickets naar zonnige bestemmingen aan, terwijl de betreffende plaatsen slechts maximumtemperaturen hebben tussen nul en veertien graden.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Britse reclamewaakhond Advertising Standards Authority (ASA).

Het afgebeelde model bevindt zich op het strand in een bikini en geniet van een cocktail. Daarbij staat de lokkreet: ‘Boek nu een reisje naar de zon!’

Badkleding

Volgens de ASA zou de gemiddelde consument uit de advertentie afleiden dat het gaat om bestemmingen die gedurende de periode waarin de actie geldt warm genoeg zijn om badkleding te dragen.

Dit is echter niet het geval, concludeert de organisatie. Daarom moet de advertentie als misleidend worden beschouwd.

De maximumtemperatuur van de warmste drie bestemmingen die onder de actie vallen, ligt tussen de elf en veertien graden. De meeste komen niet boven de negen graden uit, terwijl de koudste maximumtemperaturen tussen de nul en vier graden hebben. Een van de bestemmingen zou de Noorse hoofdstad Oslo zijn.

Zonuren

Ryanair werpt tegen dat de advertentie alleen het boeken van reizen naar de zon aanbeveelt, en dat meerdere van de bestemmingen “een significant aantal zonuren” hebben gedurende de actieperiode.

De advertenties mogen in hun huidige vorm niet meer getoond worden.