AMSTERDAM - Het stelen van laptops is aan de orde van de dag. Jasper Schuurmans en Sander Schutte waren tijdens hun studietijd op de TU Delft zelf meerdere malen getuige van diefstal in de bieb. Het duo heeft daarom kortgeleden een software-oplossing gelanceerd.

Sinds twee weken is er op de website van VirtuaLock, de naam van hun startup, gelijknamige software als download beschikbaar. De software, die in staat is een diefstal te detecteren, is bedoeld voor laptop- en netbookgebruik op openbare locaties als bibliotheken of werkplekken voor zzp'ers.

Wanneer de software een laptoproof opmerkt, laat het een alarmsignaal afgaan, stuurt deze een waarschuwend sms'je naar de eigenaar en brengt het alle VirtuaLockgebruikers in een straal van 50 meter via een oplichtend schermpje onmiddellijk op de hoogte. Heeft iemand een abonnement op VirtuaLock, dan werkt dit systeem overal. Ook kan de beheerder van het gebouw de software aan alle gebruikers in het gebouw aanbieden. Wie meedoet, maakt deel uit van het netwerk van VirtuaLock.

Beschermingsmodus

"Wij werden bij de TU Delft bijna dagelijks met laptopdiefstal geconfronteerd", zeggen Schutte en Schuurmans. "Dan moest iemand bijvoorbeeld naar de wc. Diegene nam natuurlijk niet zijn laptop mee. Bij terugkomst was het ding verdwenen."

Het enige wat Schutte en Schuurmans van hun gebruikers vragen, is dat ze bij het verlaten van hun werkplek hun laptop locken, of dit overlaten aan de screensaver. Daarna staat de software in de beschermingsmodus. "Wanneer iemand de voeding uit het stopcontact trekt, de laptop dichtklapt, of zelfs de oplader van een iPhone uit de USB-poort haalt, dan slaat VirtuaLock al alarm."

Voordat Schutte en Schuurmans hun software als download lanceerden,verkocht VirtuaLock zijn techniek alleen aan onderwijsinstellingen. Daardoor is hun eigen TU Delft de eerste klant geworden. Inmiddels lopen er ook pilotprojecten bij de TU Eindhoven en de Rijksuniversiteit Groningen. "En we hebben de eerste zakelijke partner binnen met Seats2Meet", reageert Schuurmans, die aangeeft dat VirtuaLock vanaf juni beschikbaar is op de Utrechtse werkplek voor zzp'ers.

Schaalbaar

Omdat VirtuaLock geen vergelijkbaar concurrerend product kent, afgezien van het kabelslot voor laptops, willen de ondernemers eind dit jaar al tussen de 7000 en 10.000 gebruikers aangetrokken hebben. "Die schaalbaarheid is er, omdat we als clouddienst overal in de wereld gebruikt kunnen worden."

Over de omzetverwachting wil het duo, dat onderdak heeft bij incubator Yes! Delft, niets kwijt. "Maar meerdere investeerders hebben al hun belangstelling voor onze dienst getoond."