AMSTERDAM - De voornaamste kandidaat van De Nederlandse Bank (DNB) om topman Nout Wellink op te volgen kan niet op steun rekenen van het kabinet.

Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag op basis van bronnen rond de selectieprocedure. Het kabinetsbesluit over de nieuwe DNB-president is al meerdere keren uitgesteld.

De directie en raad van commissarissen hebben een voorkeur voor directielid Lex Hoogduin. Waarom de partijloze Hoogduin geen steun krijgt uit Den Haag is onduidelijk. In ieder geval zijn premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) niet van plan de voorkeurskandidaat van de bank automatisch te benoemen.

"De kandidaat wordt niet gekozen op basis van zijn politieke kleur, maar op basis van kwaliteit", aldus minister van Financiën Jan Kees De Jager donderdag tijdens een congres van de financiële studentenvereniging van de Universiteit Amsterdam. 
 

Lijstje

Normaliter stuurt DNB een lijstje met de namen van drie kandidaten naar Den Haag, van wie een wordt aangemerkt als favoriet. Naast de favoriete Hoogduin staan nu Jeroen Kremers (CDA) en Kees van Dijkhuizen (VVD) op een conceptlijst. De lijst is nu vanwege de onenigheid nog niet officieel ingediend. De Jager bevestigt dat hij nog geen lijst heeft ontvangen.

Bronnen rond DNB beweren dat er onenigheid is over welke partij de topman mag leveren. De VVD zou vinden dat de liberalen nu aan de beurt zijn.

De Haagse uitleg van de ruzie is dat DNB-kandidaat Hoogduin in Den Haag niet wordt gezien als iemand die de cultuur bij de bank kan veranderen.