DEN HAAG - Nederlandse ondernemers zijn in vergelijking met hun collega's in het buitenland weinig ambitieus en innovatief. Ook worden Nederlandse studenten niet genoeg gestimuleerd om te kiezen voor het ondernemerschap. 

Toch staat ons land relatief hoog op een internationale ondernemersranglijst die donderdag wordt gepresenteerd. Van de 71 landen in de index neemt Nederland de tiende positie in.

De internationaal vergelijkende studie is samengesteld door onderzoekers Zoltan Acs en László Szerb van de London School of Economics. Denemarken komt als beste uit de bus, op de voet gevolgd door Canada en de Verenigde Staten.

Groei

Nederland scoort vooral hoog op het punt ondernemersklimaat. Maar ondanks de vele initiatieven vanuit de overheid om ondernemen te stimuleren, innoveren ondernemers in ons land maar mondjesmaat, aldus de wetenschappers. En dat zet weer een rem op de groei van ondernemingen.

''Er is nog een wereld te winnen'', stelt minister Maxime Verhagen van Economische Zaken in een reactie op het onderzoek. De minister wil meer aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs.

Ook wil hij ervoor zorgen dat academische kennis beter benut wordt door nieuwe en bestaande bedrijven. ''Nederland doet het steeds beter op het aantal universitaire spin offs, maar ook hier geldt dat ze vaak te lang te klein blijven.''

Mentaliteit

De minister pleit voor een mentaliteitsverandering bij ondernemers. Het kabinet zorgt al voor meer durfkapitaal voor startende ondernemers, maar starters zouden ook vaker moeten aankloppen bij informele investeerders, omdat zij naast financiering ook over kennis en netwerken beschikken, die wederom prikkels kunnen geven om verder te groeien.

Verhagen roept de toonaangevende sectoren op om met concrete voorstellen hiertoe te komen.