STOCKHOLM - De Russische regering heeft geen banden met Vladimir Antonov, de investeerder die de fabrieken en het vastgoed van het noodlijdende automerk Saab wil kopen.

Dit zei een woordvoerder van de Russische premier Vladimir Poetin woensdag na diens ontmoeting met de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt in Stockholm.

Antonovs bemoeienis met Saab heeft alleen te maken met diens activiteiten als investeerder; er is geen link met de Russische regering, zei de woordvoerder. Antonovs bod op de Saabfabriek was dan ook geen onderwerp van gesprek, voegde hij eraan toe.

Saab

Saab wil zijn onroerend goed aan de Russische investeerder verkopen om dit vervolgens van hem terug te huren. Het automerk hoopt op die manier een oplossing te vinden voor het nijpende geldtekort, waardoor het zijn leveranciers niet kan betalen. De productie van auto's staat daardoor al enkele weken stil.

Antonov is voormalig aandeelhouder van de Nederlandse sportautoproducent Spyker. Toen Spyker het veel grotere Saab van General Motors overnam, moest de Russische ondernemer zijn belang opgeven na berichten in de Zweedse media over diens mogelijke betrokkenheid bij georganiseerde misdaad en witwaspraktijken. Antonov heeft de beschuldigingen altijd ontkend.