TOKYO - Het populaire Playstation-netwerk van Sony is eerder deze maand gehackt. Het Japanse elektronicaconcern heeft geruchten die de afgelopen week hierover rondgingen, woensdag bevestigd.

Persoonlijke gegevens van 77 miljoen gamers, waaronder mogelijk ook betaalgegevens, kwamen hierdoor onder handbereik van de krakers.

Het Japanse concern ontdekte de inbraak op 19 april en legde daarop direct het netwerk stil, zo meldde Sony woensdag op het eigen weblog. Hierdoor werden de mogelijkheden beperkt om spelletjes te spelen via het netwerk en nieuwe games te kopen.

Het duurde vervolgens dagen van forensisch onderzoek, voordat Sony de omvang van de kraak onder ogen zag. Sony denkt het lek voor een groot deel binnen een week te kunnen dichten.

Gamers

Gamers reageerden laaiend op het beveiligingslek. ''Als je zo roekeloos omspringt met mijn bankgegevens, krijg je die nooit meer van mij'', luidt een reactie op het weblog van Playstation.

Ook is er onbegrip dat Sony zo lang heeft gewacht met het melden van de kraak. ''Heel erg dat deze informatie pas zo laat wordt gemeld aan de klanten. Schaam je, Sony'', aldus een andere gamer.

Het online netwerk bestaat sinds najaar 2006 en biedt spelletjes, muziek en films aan mensen met een Playstation-spelletjescomputer. Eind maart telde het netwerk zo'n 77 miljoen geregistreerde klanten. Bijna 90 procent van de gamers woont in Europa of de Verenigde Staten.