ROTTERDAM - De Rotterdamse haven heeft in het eerste kwartaal 107 miljoen ton aan goederen overgeslagen. Daarmee ligt de overslag op vrijwel exact hetzelfde niveau als in de eerste drie maanden van 2010. Dat maakte het Havenbedrijf Rotterdam dinsdag bekend.

Een jaar geleden was nog sprake van een sterke stijging in het eerste kwartaal. Toen steeg de overslag met 14 procent ten opzichte van de eerste drie maanden 2009.

''Zoals verwacht is de uitbundige groei er uit, al blijft 12 procent voor containers opmerkelijk’’, aldus topman Hans Smits van het Havenbedrijf in een toelichting op de eerstekwartaalcijfers.

Prognose

Hij handhaaft zijn prognose voor dit jaar van een groei van de totale overslag met circa 2 procent. ''Rekening houdend met traditionele seizoenspatronen en op basis van het vertrouwen bij de producenten en inkopers is dat realistisch’’, aldus president-directeur Smits.

Tegenover de stijging van de overslag van goederensoorten als agribulk, containers en overig stukgoed, stond in het eerste kwartaal 2011 een daling van de overslag van zogenoemde natte productgroepen. Daaronder vallen onder meer ruwe olie, minerale olieproducten, chemische basisproducten, biobrandstoffen, en plantaardige oliën en vetten.

Overslag

Ook de overslag van ijzererts en kolen liep terug. Volgens het Havenbedrijf staat de vraag naar kolen voor de energieproductie onder druk van de lage aardgasprijs. Bovendien steeg de kolenprijs, onder meer doordat de productie terugliep door de overstromingen in kolenproducerend Australië.

Inmiddels trekt de vraag naar kolen weer wat aan door het verminderen van de nucleaire stroomproductie. Zo besloot de Duitse regering vorige maand zeven van de zeventien kerncentrales in het land tijdelijk te sluiten voor een veiligheidscontrole. Aanleiding hiervoor waren de problemen met kerncentrales in Japan.

Dat de containeroverslag de stijgende lijn van 2010 doorzet, is volgens het Havenbedrijf vooral te danken aan het goederenverkeer met Azië.