AMSTERDAM - Onderzoekers van het Massachusettss Institute of Technology (MIT) hebben een genetisch gemanipuleerd virus ingezet om zonnecellen tot een derde effectiever te maken.

De wetenschappers kwamen tot deze ontdekking door onderzoek te doen naar microscopisch kleine holle koolstofbuisjes. Deze zouden fotovoltaïsche zonnecellen effectiever maken. Het implementeren van deze buisjes in de zonnecellen leverde echter twee problemen op: de koolstofbuisjes kregen bij de productie geen constante eigenschappen mee en ze zouden zich aan elkaar vastklampen, waardoor de effectiviteit vermindert.

Een virus, genaamd M13, bracht volgens het MIT uitkomst. Om de problemen die de onderzoekers tegenkwamen op te lossen, werd het virus genetisch gemanipuleerd. De efficiëntie van een zonnecel is verhoogd van 8 tot 10,6 procent.

Effectief

De toevoeging van het virus en de koolstofbuisjes betekent slechts een toename van eentiende procent van het totale gewicht van een zonnecel. Mede hierdoor denken de onderzoekers dat er commerciële kansen liggen voor de ontdekking. Op dit moment gaat het MIT onderzoeken hoe het virus kan zorgen voor meer efficiëntie.

De resultaten komen op een moment dat er veel onderzoek gedaan wordt naar alternatieven voor zonnecellen. Wetenschappers van de universiteit van Michigan bijvoorbeeld stellen dat zonnecellen mogelijk niet meer nodig zijn. Ook het Amerikaanse bedrijf New Energy Technologies wil van zonnepanelen af. Het ontwikkelde een spray die op ramen te spuiten is en die zonne-energie op kan wekken.