AMSTERDAM - Draagbare zendmasten voor mobiel telefoonverkeer moeten het mogelijk maken draadloos bereik te creëren voor rampgebieden. Telecombedrijf AT&T verkoopt een nieuw soortgelijk systeem aan overheden en zakelijke klanten.

Het systeem, de Remote Mobility Zone, maakt het voor hulpverleners mogelijk mobiele communicatie te herstellen in gebieden waar zendmasten zijn omgevallen. Nu repareren telecombedrijven zelf hun masten. AT&T wil door hun product te verkopen het mobiele verkeer sneller op gang krijgen na bijvoorbeeld een natuurramp.

Binnen een half uur moet het systeem operationeel zijn. Het dataverkeer moet ook in gebieden werken waar AT&T geen bereik heeft, maar waar het wel de licentie voor mobiele diensten heeft.

Varianten

De Remote Mobility Zone komt in een variant voor bedrijven en een variant voor overheden. Voor bedrijven bestaat er een back-up systeem dat mobiele telefoons van AT&T rechtstreeks met satellieten laat communiceren. Het systeem voor overheden, die het kunnen uitbesteden aan hulpdiensten als de brandweer, werkt met een externe stroombron als een generator. De optie voor overheden is ook op trucks te monteren.

De draagbare systemen zouden 14 telefoontjes tegelijk aankunnen. Door middel van een prioriteitsdienst van AT&T zouden hulpverleners kunnen instellen wie toegang krijgt tot het netwerk, zodat alleen de belangrijkste telefoontjes aankomen. AT&T vraagt tussen de 15.000 en 45.000 dollar voor één draagbare zendmast. Hier komen ook nog maandelijke abonnementskosten bij.