AMSTERDAM - De winkelhuurprijzen van alle Nederlandse winkelgebieden zijn vanaf dinsdag voor iedereen online te zien. “Dit maakt de markt professioneler”, zegt een van de initiatiefnemers van het project.

De site (Huurprijsvergelijker.nl) is opgezet door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), waar praktisch alle winkeliers van Nederland bij zijn aangesloten, en vastgoedbureau WPM Groep. Volgens HBD-voorzitter Patrick Manning kunnen ondernemers en beleggers in winkelvastgoed nu betere beslissingen nemen.

De site toont de prijs per vierkante meter. Zoals gebruikelijk in de branche zijn winkelgebieden en straten onderverdeeld in zes niveaus, al naar gelang de hoeveelheid winkelend publiek.

Gekleurd

Manning zegt regelmatig telefoontjes te krijgen van ondernemers die een brede prijsvergelijker wensen. Beleggers en makelaars maken af en toe huurprijzen openbaar, maar veel gebruikers ervaren die informatie volgens de initiatiefnemers als gekleurd.

“De huurlasten worden een steeds groter component van de ondernemerskosten”, licht Manning toe. In sommige gevallen bedragen de huurkosten zelfs 10 procent van de bedrijfslasten. Voor beleggers is de huur de basis voor hun beleggingsrendement.

Scheef beeld

Volgens Luuk Lantinga van WPM is de site niet bedoeld om invloed uit te oefenen op de huurprijzen, “daar zijn we niet op uit”. “In de oude situatie kregen kleine beleggers soms een scheef beeld omdat ze prijzen niet konden vergelijken”, aldus Lantinga.