In Ede vindt binnenkort een bijeenkomst plaats met de titel 'Slim ondernemen'. De ondertitel is: “Hoogbegaafdheid en ondernemen - past dat bij elkaar?” Intrigerende vraagstelling. Jammer dat ik niet ben uitgenodigd, want ik heb daar wel een mening over.

Volgens mij is het namelijk geen gelukkige combinatie, nadenken en ondernemen. Voor je het weet is je concurrent met de kans aan de haal gegaan terwijl jij aan het nadenken was. Of erger: je hebt de kans doodgedacht. Niet mee eens? Geeft niks, ik dacht hier twee jaar geleden ook nog heel anders over.

Ik was gewend om met een groep van minimaal 8 Belangrijke Mensen in een vergaderzaal te gaan zitten om elke beslissing eens lekker 'strategic' te gaan zitten 'assessen'. Liefst met een dikke kwak risk analysis eroverheen. Niet lachen, maar ik had collega’s die daar hun vak van hadden gemaakt!

Onvoorstelbaar

Nu ik daar op terugkijk, vind ik dat onvoorstelbaar. Als ik dat zou doen als kleine ondernemer zouden alle kansen vergeven zijn wanneer ik tot een beslissing was gekomen. Nee, tegenwoordig werk ik zoals ik vroeger een multiple-choice tentamen maakte: ik ga af op mijn eerste ingeving en denk daar niet te veel over na, laat staan dat ik mijn keuze corrigeer.

Als je je goed voorbereid had, stond je binnen 20 minuten buiten met een voldoende en anders met een onvoldoende. Wat de uitkomst ook was, ik kon in ieder geval veel eerder dan de concurrentie aan het bier! Stop dus met nadenken!

Leer van je fouten

Snel nadenken en afgaan op je intuïtie helpt je dus om snel beslissingen te kunnen nemen. De andere kant van de medaille is natuurlijk dat je wel eens een beslissing neemt die niet goed uitpakt.

Maar dat is niet erg, mits je van je fouten leert. Als er iets mis is gegaan, is *dat* volgens mij het moment waarop je wel even moet nadenken. Wat is er gebeurt? Hoe komt dat? Wat had ik kunnen doen? Hoe voorkom ik dit in de toekomst?

Op die manier neem je de ervaring mee en zullen je beslissingen de volgende keer beter zijn. Bijkomend voordeel van deze aanpak is dat je veel minder tijd kwijt bent aan denken en meer tijd kunt besteden aan ondernemen!

Buikdenken

Niet te lang nadenken, afgaan op de aanwezige ervaring én intuïtie en vooral snel beslissen, noem ik “buikdenken”. Buikdenken is noodzakelijk bij slagvaardig ondernemen, maar is wel lastig voor veel mensen.

De geest verzet zich namelijk tegen het nemen van risico’s en nadenken kan dan ontaarden in uitstelgedrag. En zoals het spreekwoord luidt: “van uitstel komt afstel”. Misschien dat je op deze manier meer fouten maakt, maar dat geeft niks. Van fouten kun je leren en er is nog geen ondernemer succesvol geworden zonder op zijn of haar spreekwoordelijke muil te gaan!

Terugkomend op de vraag of hoogbegaafdheid en ondernemen bij elkaar passen, luidt het –paradoxale- antwoord dus: Ja. Mits je niet te veel nadenkt!

Robert Mekking is Partner bij MVR & partners. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.