AMSTERDAM - Zwitserse en Amerikaanse onderzoekers hebben een zelfhelende coating ontwikkeld, die onder meer horlogepolsbandjes en autolak intact kan houden. De coating werkt op basis van UV-stralen.

De Universiteit van Fribourg en de Universiteit van Illinois creërden een coating van polymeren, kettingachtige moleculen met duizenden atomen. Zelfhelende polymeren zijn niet nieuw, maar de meesten hebben warmte nodig om het materiaal waar ze deel van uitmaken te kunnen repareren. Het probleem daarvan is dat het moeilijk is warmte te isoleren rondom het beschadigde gebied.

De eigenschappen van de coating van de Zwitserse en Amerikaanse wetenschappers veranderen echter onder de invloed van ultraviolet licht. "Door het gebruik van licht hebben we meer controle over het proces", zegt betrokken onderzoeker Christoph Weder, die professor in polymeerchemie is aan de Universiteit van Fribourg. "Omdat het licht zeer lokaal kan worden toegepast, in de nabijheid van een defect, laat het de andere onbeschadigde delen van een object intact."

Auto- en vloerlak

De coating kan worden gebruikt voor zelfreparerende auto- of vloerlak, die krassen en deuken daardoor direct kunnen repareren. Ook kan het leiden tot onverwoestbaar kunststof, zoals het rubber van horlogebandjes.

Het materiaal is nog niet klaar voor commercieel gebruik. De onderzoekers zijn nog bezig met het perfectioneren van de coating.