GRONINGEN - De Gasunie heeft in 2010 een recordhoeveelheid aardgas getransporteerd. Het bedrijf transporteerde in totaal ruim 135 miljard kuub: bijna 111 miljard in Nederland en ruim 24 miljard in Duitsland. In 2009 bedroeg de totale hoeveelheid 124 miljard kuub.

Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van het gasinfrastructuurbedrijf.

De Gasunie schrijft het record onder meer toe aan de lage temperaturen in januari en december. ''Daarnaast zien we een trend dat de vraag naar gastransport gedurende het hele jaar hoog blijft'', aldus topman Paul van Gelder van de Gasunie.

Zomerdip

Was er vroeger sprake van een echte zomerdip, tegenwoordig wordt er ook in de zomermaanden veel gas getransporteerd, onder meer naar bergingen. ''Hierdoor wordt duidelijk dat Nederland zijn positie als gasrotonde waarmaakt.''

Ook de handel in aardgas op het Nederlandse gashandelsplatform TTF steeg tot recordhoogte. Het verhandelde volume kwam uit op 115 miljard kuub, een stijging van 40 procent ten opzichte van 2009. Het aantal partijen dat op TTF handelt groeide met 20 procent naar ruim zeventig.

Winst

Ondanks de records staat de winst van Gasunie onder druk. De winst kwam vorig jaar uit op 454 miljoen euro. Dat is lager dan de aanvankelijke winst over 2009 (555 miljoen euro), zij het dat Gasunie over dat jaar een deel ervan moest afboeken door aangescherpte regulering in Duitsland. Daardoor bedroeg de winst over 2009 uiteindelijk 122 miljoen euro.

De winstdaling in 2010 is volgens Gasunie toe te schrijven aan teruglopende transportopbrengsten als gevolg van door toezichthouders opgelegde tariefdalingen.

Zowel in Nederland als in Duitsland bepalen toezichthouders de tarieven voor gastransport en daarmee omzet en rendement van de netbeheerders.