AMSTERDAM - Het pensioenfonds voor de metaalelektro PME heeft de dekkingsgraad in het eerste kwartaal van dit jaar zien oplopen naar 99 procent.

Dat is een stijging ten opzichte van het laatste kwartaal van 2010 toen de dekkingsgraad uitkwam op 96 procent, maar nog steeds onder de vereiste 105 procent. Dat heeft PME donderdag bekendgemaakt.

De stijging is veroorzaakt door een daling van de pensioenverplichtingen met 1,3 miljard euro. Dat was te danken aan de oplopende rente in het eerste kwartaal. De rente waartegen de pensioenverplichtingen worden bepaald, steeg van 3,4 procent naar 3,8 procent.

Beleggingen

De waarde van de beleggingen daalde van 23,1 miljard euro naar 22,6 miljard euro. Dat werd veroorzaakt door een verlies van 5,7 procent op obligaties. PME behaalde met beleggingen in aandelen een beter rendement van 1,3 procent.

Pensioenfonds voor de Metaal & Techniek PMT zit met zijn dekkingsgraad ook nog steeds onder de gewenste 105 procent. Wel is de verhouding tussen de verplichtingen en de bezittingen in het eerste kwartaal van dit jaar verder verbeterd, van 96,8 procent naar 101 procent.

Het belegde vermogen daalde licht van 37,4 miljard euro naar 37,1 miljard. Het beleggingsrendement kwam ook licht negatief uit op min 1 procent.