ROTTERDAM - Cruisemaatschappij Holland America Line (HAL) voert het aantal cruises vanuit Nederland stevig op. Volgend jaar hebben passagiers de keus uit 24 rondreizen vanuit Nederland tegen zestien dit jaar. HAL maakte het nieuwe cruiseprogramma woensdag bekend.

De maatschappij zet volgend jaar zomer extra in op Europese bestemmingen. De schepen van HAL bieden dan 44 verschillende vaarschema’s en routes, waaronder vier geheel nieuwe cruises en vijf nieuwe bestemmingen. Zeven van de vijftien schepen van HAL zullen uitsluitend in Europa varen.

In totaal maken zij 103 cruises naar alle uithoeken van Europa, van de Noordkaap tot de Canarische Eilanden en van de Zwarte Zee tot de Schotse Hooglanden. De duur van de reizen varieert van zeven tot 35 dagen.

''Europa is één van de meest populaire vaargebieden in de wereld, dankzij de combinatie van historie, verschillende culturen, natuur, landschap en charme'', legt een woordvoerder van HAL uit.

Noorse fjorden

De cruisemaatschappij ziet vooral de vraag voor cruises vanuit Nederland naar de Noorse fjorden sterk stijgen. HAL heeft de capaciteit op deze bestemmingen dan ook meer dan verdubbeld.

Voor het seizoen 2012 kunnen reizigers kiezen uit twee verschillende achtdaagse vaarroutes vanuit Amsterdam of Rotterdam. De schepen varen de routes tien keer, dit jaar is dat nog vier keer.

Verder komen er meer cruises vanuit Nederland naar de Middellandse Zee en de Canarische Eilanden. Een nieuwe reis is die naar Portugal, Spanje, de Canarische Eilanden en Marokko. Ook zijn er vier rondreizen vanuit Amsterdam langs Noorwegen tot ver boven de Poolcirkel.