AMSTERDAM – Griekenland kan niet om een soort herschikking heen. Toch hoeft dit geen echt faillissement van het land te betekenen. Dit verklaart Lars Feld, adviseur van de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag op de Duitse radio.

Feld noemt een terugkoop van obligaties via een Europese instelling of de verlenging van de leningen als mogelijkheden. Een herschikking “heeft pas zin als private schuldeisers erbij worden betrokken”, aldus Feld, tegenover Deutschlandfunk.

Volgens Feld moeten investeerders realiseren dat ze in de kosten moeten delen als een land te veel schulden afsluit.

Hoewel Duitse politici in eerste instantie een lening aan Griekenland gaven omdat een herstructurering vooral de Duitse bankensector zou raken, valt dat volgens Feld wel mee. Een aanpassing van de leningen zou geen “grote impact” hebben op de bancaire sector

Druk

Voorlopig houden het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank en de Griekse overheid de boot af. Officieel verklaren zij dat er van een herstructurering geen sprake zal zijn. Ondertussen komt er steeds meer druk op de betrokken partijen om wel een herstructurering te overwegen.

Volgens anonieme bronnen adviseert het IMF Griekenland binnen een jaar met een plan te komen om de voorwaarden van de Griekse leningen te herstructureren.

Dossier eurocrisis