Men denkt vaak aan Azië als het gaat om de massaproductie van T-shirts en broeken, maar twee ondernemers zien in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia een nieuw centrum voor de kledingindustrie.

Toen de 14 jaar durende burgeroorlog in Liberia in 2003 ten einde kwam, waren het vooral vrouwen die moeilijk de draad weer op konden pakken.

Drie jaar geleden kwam de Liberiaanse ondernemer Chid Liberty terug uit Amerika, en zag hij potentie in kledingproductie door vrouwen.

Met geld van Amerikaanse sociale investeerders richtte Liberty het bedrijf ‘Liberty & Justice’ op. Daarnaast startte hij de NGO ‘Made in Liberia’ voor de training van nieuw personeel. Het bedrijf bekostigd voor het grootste deel de activiteiten van de stichting.

Fabriek

De door oorlog getekende vrouwen worden nu getraind om T-shirts te maken en zelf een succesvolle fabriek te runnen. De onderneming richt zich vooral op export naar de Amerikaanse markt, daar groeit de vraag naar eerlijke producten die onder goede werkomstandigheden worden gemaakt. De eerste grote order kwam vorig jaar van het Californische merk PraNa en inmiddels wordt gesproken met Levi’s en andere grote bedrijven.

Dit is de elfde aflevering van “Aid or Trade?”, een serie over verantwoorde ondernemersinitiatieven in Afrika. Uitgangspunt: hulp is niet langer slechts een kwestie van geld overmaken of goederen verschepen, het is meer en meer een kwestie van het opzetten van duurzame bedrijven.

Samenwerking

In elk van de 20 video's - elke week een nieuwe - komt een kansrijk of succesvol project in Afrika aan bod, veelal een samenwerking tussen partijen in de publieke en private sector.

De serie “Aid or Trade?” wordt geproduceerd door Africa Interactive en is mede mogelijk gemaakt door NCDO en FMO. Africa Interactive werkt met een groot netwerk van Afrikaanse mediaprofessionals, het camerawerk en de interviews zijn door lokale reporters uitgevoerd.