AMSTERDAM - De Amerikaanse startup IntoNow heeft de eerste stappen richting zijn beoogde verdienmodel gezet. Het bedrijf, dat gebruikers laat 'inchecken' bij tv-programma's, heeft een deal gesloten met PepsiCo om advertenties te promoten.

IntoNow herkent geluiden uit televisieprogramma's, waarna gebruikers zich kunnen 'inchecken' bij hetgeen waar ze naar kijken. De gebruiker van de app deelt deze informatie vervolgens met vrienden via Twitter of Facebook. Op deze manier zouden consumenten nieuwe televisieseries ontdekken. De technologie is vergelijkbaar met de applicatie Shazam, die muziek kan herkennen.

De deal met PepsiCo houdt in dat men IntoNow gebruikt bij een reclame van het frisdrankconcern. Wanneer de gebruiker incheckt bij de reclame en deze informatie deelt, ontvangen de eerste vijftigduizend delers een digitale coupon voor een gratis Pepsi. Deze kan ingewisseld worden bij Amerikaanse winkelketens.

Verdienmodel

PepsiCo is voor IntoNow de eerste partij die het beoogde verdienmodel een duwtje in de rug geeft sinds de start in januari dit jaar. CEO Adam Cahan heeft eerder tegenover Mashable aangegeven zich te willen richten op de gelden die vrijgemaakt worden voor advertenties op televisie. Voor gebruikers van IntoNow betekent het dat men nu in kan checken bij reclames om een vergoeding te krijgen, wat eerst nog niet mogelijk was binnen de applicatie.

Op dit moment wil IntoNow de mogelijkheden voor het herkennen van reclames uitbreiden. Dit moet gebeuren door middel van deals met onder andere filmstudio's, automerken en andere consumentengoederen. Het gaat hiermee de concurrentie aan met GetGlue, een applicatie die gebruikers ook laat inchecken bij entertainment en hen beloont met kortingen en stickers. GetGlue heeft echter geen bevestigingssysteem, zoals de geluidsherkenning van IntoNow. Cahan stelt dan ook dat zijn applicatie zich uiteindelijk kan specialiseren in het meten van data, die belangrijk kunnen zijn voor programmamakers.