AMSTERDAM - Het Amerikaanse concept The Founder Institute, een broedplaats voor veelbelovende ondernemers, krijgt een Nederlandse afdeling.

In samenwerking met Sprout.nl

Joris van Heukelom, momenteel nog de baas van de digitale tak van Sanoma Media, en TEDxAmsterdam-oprichter Jim Stolze hebben het Amerikaanse pre-seed incubatorprogramma naar Nederland gehaald.

The Founder Institute, een Amerikaans concept, helpt startende ondernemers om versneld hun zakelijke idee uit te werken. In een programma van dertien weken volgen ze een stoomcursus ondernemen en worden ze intensief gecoacht.

Onder andere Oscar Kneppers en Michiel Muller zijn aangetrokken als coaches voor het Nederlandse traject. Ook vanuit Silicon Valley vliegen topondernemers in om als coach en investeerder op te treden, waaronder Phil Libin (ceo Evernote) en Aaron Patzer (ceo Mint).

Uitvinders

De eerste lichting startups zal op 11 oktober van start gaan in het programma, de inschrijving daarvoor loopt tot 6 september via de site van The Founder institute. Twintig ondernemers, uitvinders en andere 'creatieve geesten' zullen worden geselecteerd om aan het programma mee te doen.

Zij zullen gestuurd worden op persoonlijke ontwikkeling, business development, presentatietechnieken en leiderschap, om 'een sterk gevoel voor business te ontwikkelen'. Inschrijving is niet leeftijd- of sectorgerelateerd.

Starters die in het programma zitten, staan drie procent van hun aandelen af. Daarvan gaat 1 procent naar de oprichters van The Founder Institute in Amerika en 1 procent naar de Nederlandse oprichters. De andere procent gaat naar de mede-deelnemers, die zo de motivatie hebben om elkaar te ondersteunen in het proces van starten en uitbouwen.

Nederlandse Groupon

Van Heukelom, die met de lancering van The Founder Institute zijn vertrek als ceo van de digitale tak van Sanoma Media aankondigt, is zeer enthousiast over het concept na een aantal bezoeken aan The Founder Institute in verschillende landen.

“Het ambitieniveau en de drive van de ondernemers die meedoen ligt enorm hoog, dat willen wij ook in Nederland zien. Nederland heeft geen enkel excuus om binnen Europa, maar zelfs ook op wereldschaal niet voorop te lopen. Jim en ik zijn misschien idealistisch, maar we gaan er alles aan doen om ideeënrijke mensen echt een kans te geven. Ons doel is dat de volgende Groupon uit Nederland komt.”

The Founder Institute is momenteel actief in vijftien landen en heeft in twee jaar tijd 275 techbedrijven helpen lanceren. Zo’n honderd daarvan zijn succesvol opererend.