AMSTERDAM - Belastingvrij winkelen in Amsterdam heeft een grote vlucht genomen. De taxfreebestedingen van toeristen uit verre landen zijn in vier jaar tijd met 51 procent toegenomen.

Dit blijkt uit onderzoekscijfers van Global Blue, een organisatie die de teruggave van btw voor reizigers van buiten de Europese Unie regelt.

De groei wordt met name veroorzaakt door toeristen uit China en Rusland die in de hoofdstad meer luxe en duurzame artikelen aanschaffen. Ook reizigers uit Indonesië dragen bij aan de toename.

Gemiddeld besteden de taxfreeshoppers 455 euro per persoon. De cijfers worden woensdag toegelicht tijdens de opening van de Keukenhof XS op het Beursplein in Amsterdam.

Horloges

De interesse van de Chinezen gaat vooral uit naar luxeaccessoires, horloges, juwelen en diamanten. Bij de Russen staan modeartikelen op de eerste plaats. In Amsterdam is de P.C. Hooftstraat voor buitenlandse toeristen de populairste bestemming voor taxfree winkelen, gevolgd door de Bijenkorf.

Parallel aan de stijging van de taxfreebestedingen noteert ook de Keukenhof een groei in het aantal bezoekers uit opkomende landen. Zo is het aantal bezoekers uit China, Rusland en India in vier jaar tijd verachtvoudigd.

Naar verwachting zullen tot 20 mei 50.000 Chinezen, 45.000 mensen uit India en 40.000 Russen de toegangspoort van de bloementuin passeren. De meeste buitenlandse bezoekers van de Keukenhof komen uit Duitsland en Frankrijk. Een kwart van de Keukenhofbezoekers komt uit Nederland.