AMSTERDAM - Vliegtuigen zouden in de toekomst wel eens volledig door middel van duurzame energie kunnen vliegen. Een Amerikaanse scheikundige ontdekte een manier om zonne-energie direct in brandstof om te zetten.

Dit meldt The Christian Science Monitor. Nathan Lewis, verbonden aan het California Institute of Technology in Pasadena, ontwikkelde fotovoltaïsche cellen die watermoleculen kunnen splitsen tot waterstofgas. De cellen zijn tien tot veertig keer zo effectief in de productie van chemische energie dan gewassen.

Deze vorm van 'kunstmatige fotosynthese' zou een oplossing moeten zijn voor het gebruik van vloeibare brandstoffen als benzine. Wetenschappers hebben voorspeld dat vliegtuigen nooit zonder benzine zouden kunnen, aangezien fossiele brandstoffen veel meer energie opleveren dan batterijen. De stijgende brandstofprijzen hebben echter geleid tot een zoektocht naar reële alternatieven.

Prototype

Het onderzoek van Lewis betekent een belangrijke, maar slechts kleine stap in de richting van 'groene' vliegtuigen. Voordat de fotovoltaïsche cellen op vliegtuigen geplaatst kunnen worden, moet het waterstofgas met koolstofdioxide kunnen reageren tot er een vorm van vliegtuigbrandstof ontstaat. De brandstof die de cellen nu produceren is lang niet voldoende om een commercieel vliegtuig in de lucht de houden. Lewis verwacht dit probleem binnen vijf jaar opgelost te hebben middels een prototype.