AMSTERDAM - Het Californische bedrijf WaveJet heeft een stuwsysteem bedacht waardoor een surfboard zichzelf kan verplaatsen. Hierdoor hoeven surfers zich niet meer suf te peddelen. 

Het systeem is geïntegreerd in het board zelf en weegt nog geen zeven kilo. Door het te plaatsen op de plek waar de surfer zijn evenwicht bewaart, zou het systeem de prestaties van het surfboard niet in de weg moeten zitten. Kleine spuigaten zorgen ervoor dat water met hoge druk verplaatst wordt.

WaveJet werkt op twee batterijen en kan meer dan een half uur lang functioneren. Het systeem haalt een snelheid van een kleine 19 kilometer per uur zonder inspanningen van de surfer. De gebruikers kunnen het systeem door middel van een speciale polsband aan- en uit zetten.

wavejet2

Veiligheid

Hoewel WaveJet met de extra stuwkracht mikt op gefrustreerde surfers die geen golven kunnen bereiken, ziet het ook kans voor veiligheid. Door het systeem te integreren in speciale boards voor de strandwacht zouden mensen sneller gered kunnen worden. Ook zouden watersporters in hevige stromingen minder vermoeid raken, waardoor er minder mensen zouden verdrinken.

WaveJet test het systeem in elf verschillende surfboards; het bedrijf wil dit uitbreiden naar kayaks, bodyboards en kiteboards. Het systeem komt in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt.