AMSTERDAM - Hogeschoolbestuurders moeten vanaf dit jaar geen bonussen meer ontvangen. Het salaris moet afhankelijk worden van het aantal studenten op hun hogeschool, zegt voorzitter van de HBO-raad Guusje ter Horst dinsdag in de Volkskrant.

Daarbij moet geen enkele bestuurder meer verdienen dan de balkenendenom. De voormalig PvdA-minister van Binnenlandse Zaken wil daarvoor bindende afspraken met hen maken.

''Hun salaris moet alleen afhankelijk zijn van het aantal studenten op hun hogeschool. We houden op met een bonus afhankelijk van de omzet of het aantal internationale studenten,’’ aldus Ter Horst.

Om fraude met diploma's te voorkomen, moeten de examencommissies alleen nog uit leden bestaan die er geen belang bij hebben dat studenten snel afstuderen. "De directeur van een school kan niet meer in de examencommissie zitten, want hij wordt afgerekend op het aantal studenten dat slaagt."

Dwang

De HBO-raad kan scholen niet dwingen maatregelen te nemen. In het verleden zijn vaker afspraken gemaakt die niet zijn nagekomen. Toch denkt Ter Horst dat de bestuurders de afspraken nu wel nakomen. "Nu er misstanden in het hbo aan het licht zijn gekomen, staan de bestuurders er meer dan ooit voor open om dat gezag te laten gelden."

De minister wil de kwaliteit opschroeven door een online ranglijst te maken waarop per hogeschool is te zien hoe die ervoor staat. Ze wil dat driekwart van de studenten tevreden is over zijn opleiding. Nu zijn hbo'ers minder vaak tevreden dan universiteitsstudenten.

Ter Horst is sinds januari tijdelijk voorzitter van de HBO-raad. Ze blijft een jaar.