AMSTERDAM – Fietsenhandelaren in Schagen balen van de Nationale Postcode Loterij. Tweeduizend inwoners hebben een fiets gewonnen, waardoor in een klap tien procent van de inwoners een nieuwe identieke fiets cadeau krijgt.

Fietsenhandelaren vrezen voor hun afzet. “Ik kan me best voorstellen dat een zaak om gaat vallen; zo vet is het allemaal niet”, zegt fietsenhandelaar Gerard Westenenk tegenover RTV N-H.

Desondanks hebben de handelaren besloten creatief met de gewonnen prijzen om te gaan. Ze hebben een advertentie geplaatst om winnaars te wijzen op de mogelijkheid de fiets te verzekeren en accessoires te kopen om de fiets te personaliseren met bijvoorbeeld een kratje.

Fiets

Ook promoten ze een reflectorachterlicht dat op afstand bedienbaar is waardoor mensen hun eigen fiets kunnen vinden. Volgens de fietsenhandelaar durven mensen nergens hun fiets neer te zetten, want dan moeten ze een half uur zoeken om de fiets terug te vinden.

Volgens de handelaar zijn ook de ontvangers niet altijd blij. Zo krijgt een man met veertien loten het gelijke aantal fietsen.