AMSTERDAM – Kredietbeoordelaar S&P’s heeft de vooruitzichten voor de Amerikaanse kredietwaardigheid bijgesteld. De AAA-status krijgt nu een negatieve outlook mee, zo melden diverse Amerikaanse media.

Een negatief vooruitzicht betekent dat de kans toeneemt dat de kredietwaardigheid van het land naar beneden aangepast wordt. Eerder was het vooruitzicht stabiel.

De verlaging weerspiegelt het grote begrotingstekort van de Verenigde Staten ten opzichte van andere landen met een triple-A-status. "De route die het land volgt om deze op te lossen is ons niet duidelijk", aldus de kredietbeoordelaar.

Mening

Het Witte Huis doet het besluit van S&P af als een politieke mening. Volgens de Obama-regering boekt het land wel degelijk vooruitgang in het verlagen van de schulden.

''S&P geeft denk ik een politiek oordeel en wij zijn het daar niet mee eens'', aldus Austan Goolsbee, economisch adviseur van het Witte Huis. De koersen van Amerikaanse staatsleningen met langere looptijden verloren maandag terrein.

Signaal

Het Republikeinse parlementslid Eric Cantor ziet de lagere waardering als een signaal om degenen wakker te schudden die het schuldenplafond ''roekeloos willen verhogen''.

Ieder verhoging moet volgens hem gepaard gaan met zinvolle hervormingen, waardoor de overheidsuitgaven direct omlaaggaan en het land zich niet nog verder in de schulden steekt.

Tekort

Tussen 2003 en 2008 schommelde het begrotingstekort van de Verenigde Staten tussen twee en vijf procent van het bruto binnenlands product (bbp), wat al aan de hoge kant is. In 2009 liep het tekort op naar zo'n elf procent en het laat nog geen herstel zien.

Analisten schatten dat het schuldenplafond, dat op een toch al duizelingwekkend bedrag van 14,3 biljoen dollar staat, met zeker 1 biljoen dollar moet worden verhoogd om de federale overheid draaiende te houden tot het einde van het lopende begrotingsjaar in september.

Het terugdringen van het begrotingstekort is een van de belangrijkste doelen van de Amerikaanse president Barack Obama.