AMSTERDAM - De FNV krabbelt deels terug van zijn belofte om de pensioenpremies definitief te bevriezen. De vakcentrale wil dat de afspraak niet geldt bij schokken op de beurs of tegenvallende prestaties van een pensioenfonds.

Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van ingewijden. De bronnen vertellen de krant dat FNV de pensioenpremies nu alleen nog maar op hetzelfde niveau wil houden als Nederlanders ouder worden en dus langer van hun pensioen genieten. Dit leidt dan tot korting op de pensioenrechten of tot langer doorwerken.

De vakcentrale wil daarnaast dat de risico's worden gedeeld met werkgevers. Die zouden daarmee al hebben ingestemd, omdat FNV anders weigerde de uitwerking van het in juni vorig jaar gesloten pensioenakkoord te ondertekenen.

VNO-NCW

Werkgeversorganisatie VNO-NCW ontkent overigens in de krant dat aan de eisen van FNV tegemoet is gekomen. Ook het ministerie van Sociale Zaken ontkent dat de werkgevers overstag zijn gegaan.

Maandag moet duidelijk worden of de FNV het mandaat krijgt van de bonden om verder te onderhandelen. Twee weken geleden keerden de bonden Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten zich tegen de uitwerking van het akkoord. Abvakabo noemt de aanpassingen die FNV overeengekomen zou zijn 'een stap in de goede richting'.