RIJSWIJK - Vermogende Nederlanders die hun geld zijn kwijtgeraakt door het faillissement van internetbank Icesave, zijn sceptisch over de belofte van de IJslandse regering dat het land deze zomer begint met terugbetalen.

De vereniging van gedupeerde spaarders Icesaving liet maandag weten de toezeggingen met een 'fikse zak zout' te nemen.

De minister en staatssecretaris van Financiën, Jan Kees de Jager en Frans Weekers, reageerden juist verheugd op de IJslandse aankondiging van afgelopen weekeinde.

Zoethoudertje

De Jager bevestigde vrijdag dat het ''over-, overgrote deel van de schuld'' terugbetaald kan worden uit de boedel van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave. Icesaving noemt de toezeggingen echter een ''staaltje typisch IJslandse PR'' en meent dat sprake is van een zoethoudertje.

Icesaving zegt 250 spaarders te vertegenwoordigen die samen 25 miljoen euro verloren door het financiële debacle. Spaarders die meer dan 100.000 euro op hun rekening hadden staan, konden na de ondergang van Icesave fluiten naar het grootste deel van hun geld.

De Nederlandse regering schoot 1,3 miljard euro voor, zodat mensen met een spaartegoed tot 100.000 euro hun geld terugkregen. Dat geld probeert Nederland sindsdien terug te vorderen van de IJslanders.