Van te voren nadenken over negatieve scenario’s als alles goed gaat voelt niet logisch, maar is het wel. Door na te gaan wat er mis kan gaan, kun je namelijk alvast in alle rust maatregelen nemen.

Vorige week zat ik bij de notaris om een statutenwijziging door te voeren, omdat we een nieuwe partner laten toetreden tot ons bedrijf. Allemaal reuze spannend en vol goede moed hadden we samen met de accountant een concept opgesteld. Appeltje-eitje, dachten we.

Daar dacht de notaris anders over: “heeft u ook stilgestaan bij wat er gebeurt als één van u beiden overlijdt?” Ehhh, nee. Dat hadden we niet. “En wat als u een zakelijk conflict krijgt?” Binnen een minuut was de boodschap helder: het is erg naïef om te denken dat er niks mis kan gaan…

De lekkende kraan

En eigenlijk wisten we dat wel. In ons vak is de risicoanalyse steevast een onderdeel van projecten. In zo’n risicoanalyse sta je stil bij wat er allemaal fout kan gaan, wat je vervolgens moet doen om dat te voorkomen en vaak ook wat dat gaat kosten.

Blijkbaar ligt het eerder voor de hand om het voor anderen toe doen, dan voor je zelf. Toch is het erg logisch en zeker heel verstandig.

Jammer dat je het pas achteraf ziet. Blijkbaar geldt ook voor ons het aloude gezegde dat de kraan lekt bij de loodgieter thuis.

Je eigen concurrent

Terug naar de notaris. Terwijl we aan het praten waren over wat er allemaal mis kon gaan, kwamen we erachter dat dit erg lastig is, vanwege het optimisme dat we voelden over onze onderneming.

Onze hersenen wilden eenvoudigweg niet nadenken over wat er allemaal mis kon gaan. De notaris, blijkbaar ervaren in het doemdenken, gaf ons een gouden tip: doe net alsof je je eigen concurrent bent en verzin manieren waarop je het bedrijf kapot kunt maken.

Dat kreeg onze creatieve sappen aan het vloeien en er ontspon zich een interessante discussie, waarbij wij om beurten de meest afgrijslijke manieren bedachten om het bedrijf te laten omvallen. Leerzaam en een tikkeltje beangstigend hoeveel lol we er in kregen…

Allemaal Nare Dingen

Als ondernemer ben je niet bezig met doemdenken. Integendeel, je beziet de wereld zo positief mogelijk en wilt grote stappen nemen zonder bezig te zijn met wat er allemaal mis kan gaan.

Toch is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij de gevolgen van een ramp zoals overlijden of een zakelijk conflict. Misschien onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk.

En als je er even mee bezig bent, kom je er net als ik achter dat het pad van het ondernemen is bezaaid met Allemaal Nare Dingen. Natuurlijk kan je daar zelf mee aan de slag, maar hou rekening met de blinde vlek die veel ondernemers hebben als het aankomt op ‘negatief denken’.

Of het echt een tekortkoming is, weet ik niet, maar ik ben wel blij dat anderen hun beroep hebben gemaakt van het doemdenken. Ik zou het niet kunnen…

Robert Mekking is Partner bij MVR & partners. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.