AMSTERDAM – China zal de Chinese munt, de yuan, gebruiken om de inflatie te dempen. Het land wil de munt flexibeler laten worden. Dit zei de president van de Chinese centrale bank, Zhou Xiaochuan, zaterdag.

China ondergaat hogere inflatie dan de Chinese overheid eigenlijk wil hebben. In maart stegen de prijzen met 5,4 procent vergeleken met een jaar eerder.

Het land heeft al meerdere keren de eisen voor bankkapitaal verhoogd om de inflatie af te remmen. Verder heeft de Chinese centrale bank vanaf oktober al vier keer het renteniveau verhoogd.

Xiaochuan is bang dat als het rentepeil weer wordt verhoogd, de bank meer buitenlandse investeerders krijgt die hun geld bij Chinese banken parkeren.

Extra liquiditeit

“De internationale markt heeft extra liquiditeit en als we het renteniveau verhogen op een agressieve manier trekken we misschien grote geldhoeveelheden aan”, zegt de president, zo schrijft persbureau Reuters.

De yuan is inmiddels sinds juni 4,5 procent gestegen ten opzichte van de dollar. Dit valt wel te nuanceren. Als gecorrigeerd wordt voor de waardedaling van de dollar blijkt dat de Chinese munt maar weinig is gestegen in waarde.

De Chinese bankier verklaart dat de roep om een strengere yuan uit Amerikaanse hoek, in lijn is met de eigen economische doelstellingen. Maar er is geen tijdschema gemaakt voor wanneer de munt in waarde zal stijgen.