AMSTERDAM – Het Chinese staatsfonds China Investment Corp (CIC) kijkt nog gretig naar Europese investeringen ondanks mogelijke risico’s. Europa wordt volgens het fonds het hardst geraakt door een potentiële economische neergang in 2012.

Volgens het fonds gaan de grootste economieën in de wereld hun economische strategie veranderen in het vierde kwartaal van dit jaar. Veel landen proberen de economische groei nog te stimuleren, maar stoppen hier op den duur mee. 

Verder gaan groeiende onrusten in Noord-Afrka en het Midden-Oosten de olieproductie onderbreken met een stijgende olieprijs als gevolg.

Het fonds verwacht dat opkomende landen zoals China, India en Brazilië hun renteniveau’s gaan laten stijgen en hun valuta’s in waarde laten toenemen. Dit zal ervoor zorgen dat deze economieën minder gaan groeien.

Interne markt

“De interne markt van Europa herstelt niet zo snel”, zegt Lou Jiwei, bestuursvoorzitter van CIC, zo schrijven internationale media. “Waarschijnlijk wordt de Europese economie gedreven door externe vraag.” Als de economie in opkomende landen minder groeit zal deze externe vraag ook afnemen.

“Dit betekent niet dat we geen investeringen in Europa willen doen”, voegt Jiwei eraan toen. “We zoeken geconcentreerde investeringsmogelijkheden in Europa.” De bestuursvoorzitter vindt dat de structuur om investeringen te doen in Europa beter is dan in de Verenigde Staten.

China Investment Corp heef bijna 300 miljard dollar ter beschikking. Het staatsfonds is in 2007 opgezet om de enorme buitenlandse valutareserves van China te investeren.