AMSTERDAM – Rabobank gaat 9,3 miljoen pond (10,5 miljoen euro) investeren in een Schots project dat afval van de productie van Whisky transformeert in energie voor 9000 huishoudens. Dit maakte Helius Energy, de partners van Rabobank in het project, donderdag bekend.

Door gerstafval van het productieproces samen met hout in een boiler te doen wordt stoom opgewekt. Deze stoom drijft weer een turbine waar de energie wordt gecreëerd.

Rabobank wordt via een duurzaam investeringsfonds van de bank, Rabo Project Equity, voor 45 procent eigenaar van de nieuwe joint venture voor het project.

De andere aandeelhouder is Helius Energy, een Londense ontwikkelaar van biomassaprojecten. Het project zou in 2013 operationeel worden. In totaal kost het project 60,5 miljoen pond (68,5 miljoen euro).

“Dit is niet alleen een aantrekkelijke investering, maar door het verbeteren van de efficiëntie in het distilleringsproces steunt dit project de zakelijke en sociale ambities van de distilleringindustrie”, verklaart Erik van de Brake, hoofd van Rabo Project Equity in het persbericht.