DEN HAAG - Het kabinet gaat een ''open discussie'' voeren met de Kamer over de belastingplannen van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën).

Met de mogelijke gevolgen van de plannen voor consumenten en het bedrijfsleven ''wordt rekening gehouden''. Dat zei minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad.

''Het is een verkenning, er is geen sprake van vaststaande percentages'', zei Verhagen. Donderdag maakte Weekers bekend de belasting op arbeid te willen verlagen en de belasting op consumptie te willen verhogen. Het lage btw-tarief zou in eerste instantie verhoogd worden van 6 naar 8 procent.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW noemde het plan om de btw te verhogen donderdag ''schadelijk voor consumenten en bedrijven''. Ook een meerderheid in de Kamer heeft ''zorgen rond de boodschappenkar''.

Rutte

Het kabinet heeft geen voorstellen gedaan om de btw te verhogen, verklaarde premier Mark Rutte. ''Dat is gewoon niet zo."

Hij reageerde daarmee op afwijzende reacties van de oppositie maar ook van regeringspartij CDA en gedoogpartner PVV op een plan van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) om de belasting op arbeid te verlagen en die op consumptie te verhogen. Zij zijn tegen de optie om het lage btw-tarief te verhogen, eerst naar 8 procent en later naar 19 procent.

Rutte zei dat het kabinet alleen scenario’s heeft voorgelegd en daarover in debat wil met de Kamer. Hij zei dat het kabinet altijd zal kijken naar de mensen die financieel het zwakst staan. Het uitzonderen van voedsel bij de verhoging van de btw is een mogelijkheid, aldus de premier.