ATHENE - Griekenland gaat nog dieper snijden in de uitgaven om het begrotingstekort terug te dringen en te voorkomen dat het land in gebreke blijft met het aflossen van zijn schulden. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou vrijdag gezegd.

Volgens Papandreou kunnen de Griekse schuldproblemen alleen worden aangepakt door het land te herstructureren. De premier streeft bezuinigingen na van 23 miljard euro in de periode tot en met 2015. De exacte details van de bezuinigingsplannen worden na Pasen bekendgemaakt, aldus de premier.

Papandreou wil in 2015 de uitgaven reduceren tot 44 procent van het Griekse bruto binnenlands product. Dat was in 2009 53 procent. Volgens de premier heeft hij de ''steun van het volk'' voor de plannen en is dit ''de enige route'' die het land kan volgen.

Als het land in gebreke blijft met zijn schulden, leidt dat tot isolatie, verzwakking en achteruitgang voor Griekenland, waarschuwde Papandreou.

Verkopen

Verder wordt verwacht dat Griekenland veel staatsbezittingen gaat verkopen. Athene overweegt belangen te verkopen in de Griekse nationale spoorwegen, de loterij, nutsbedrijven en andere staatsbedrijven. Dit zou tot 2105 circa 50 miljard euro in het laatje moeten brengen.

De premier riep de politiek op solidariteit te hebben met de plannen. Volgens Papandreou zijn er elementen die tegen de hervormingen zijn, waaronder in zijn eigen socialistische partij. ''We zullen de hervormingen echter doorvoeren'', aldus de premier.

Steun

Griekenland kreeg vorig jaar een steunpakket van 110 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om wanbetaling op staatsschulden te voorkomen.

Daarbij werd afgesproken dat Athene het begrotingstekort terugbrengt tot minder dan 3 procent in 2014 en circa 1 procent in 2015. Voor dit jaar mikt de Griekse regering op een tekort van 7,4 procent. In 2010 kwam het tekort uit op circa 10 procent.