AMSTERDAM - De Amsterdamse cruiseterminal PTA ontvangt vrijdag het duizendste schip aan de kade. ''We bestaan nu tien jaar, de cruiseschepen hebben de stad al 500 miljoen euro opgeleverd'', zegt René Kouwenberg, directeur van PTA.

Een gemiddeld schip levert de stad een half miljoen euro op. Maar nu steeds meer schepen ook een nachtje in de binnenstad blijven of hun reis daar beginnen of eindigen wordt de omzet per schip alleen maar hoger.

''Dit jaar komen we met meer dan 120 schepen ruim boven de 250.000 passagiers uit'', aldus Kouwenberg. En voor volgend jaar ziet het er ook goed uit, al meer dan 130 schepen hebben zich aangemeld.

''Waarvan tachtig hun reis hier beginnen of eindigen.'' En dat is kassa voor de stad. De passagiers komen eerder naar de stad of blijven langer, de schepen hebben meer bevoorrading nodig.

Vlucht

De stijgende lijn in het aantal cruiseschepen dat in Amsterdam aanlegt voor de nacht, zet onverminderd door. ''Dat neemt een enorme vlucht'', stelt Kouwenberg. Het afgelopen jaar bleven zeventien schepen een nachtje slapen.

''Dit jaar zijn dat er 34.'' Rederijen kiezen alleen voor een overnachting als de stad genoeg te bieden heeft. Een eer die in het verleden uitsluitend was voorbehouden aan steden als Sydney en Sint Petersburg.

Wringen

Dankzij de populariteit van de PTA begint het ook te wringen. ''We moeten daar samen een oplossing voor zoeken want we moeten dit jaar weer een paar keer uitwijken. Het zou zonde zijn als we daardoor straks schepen mislopen.''

PTA heeft zelf twee ligplaatsen. ''Als er meer dan twee schepen op een dag komen heb je een probleem.'' Soms worden schepen omgeleid naar de Westhaven, niet bepaald een gedroomde entree.

Uitbreiden

PTA werkt ook samen met IJmuiden, maar de extra capaciteit daar is ook niet de oplossing. Er zijn rederijen die perse naar Amsterdam willen. ''Die komen voor onze stad.''

Kouwenberg zou het liefst in de Coenhaven uitbreiden. ''Daar waar de tweede Coentunnel wordt aangelegd.''