AMSTERDAM - Eureka, een Europees onderzoeksplatform, heeft sensoren ontwikkeld waarmee alledaagse objecten te koppelen zijn aan het internet. Hierdoor wordt de stap naar 'smart products' een stuk kleiner.

Het apparaat, ter grootte van een luciferdoosje, kan verbinding maken met draadloze netwerken. Het kan uitgebreid worden met verschillende sensoren voor het meten van temperatuur, luchtvochtigheid, beweging, straling, gassen en licht. Hierdoor ontstaan er volgens Eureka talloze mogelijkheden.

Zo kunnen verschillende consumentenelektronica hun eigen gebruik monitoren. Een bekend voorbeeld is een koelkast die aangeeft wanneer de melk over datum is en de consument hiervan op de hoogte stelt. Ook zou de koelkast via draadloze netwerken online de boodschappen voor de gebruiker kunnen doen wanneer dit nodig is.

Internet of Things

Het maken van 'slimme' producten en deze koppelen aan een netwerk wordt ook wel 'The Internet of Things' genoemd. IBM heeft aangegeven een dergelijke toekomst voor consumentenelektronica te voorzien. Volgens Eureka zijn de apparaatjes goedkoop en kunnen ze bijna elk object aansluiten op het internet. Voordat de sensoren op de markt gebracht worden, wil Eureka nog meer onderzoek verrichten.