We kennen allemaal het concept Personal Branding, de typisch Amerikaanse poging om een persoonlijk tintje aan ondernemingen te geven. Maar wie verhuur je als ZZP-er nou, je bedrijf of je persoon?

Ik zal eerlijk zeggen: het idee is aantrekkelijk. Je streelt je ego, je wordt als persoon bekend en je kan duidelijk maken waar je allemaal goed in bent.

Toch hangt het er vanaf in welke branche je werkt. Personal Branding is voor trainers en coaches natuurlijk ideaal. In plaats van je te verschuilen achter een bedrijfsnaam, zorg je ervoor dat ze jou bij naam kennen.

Waarom is dat nuttig? Anders dan in veel andere vakgebieden, heb je een min of meer eigen methodiek om problemen aan te pakken. Het geeft status en autoriteit als je naam bekend is, omdat jij goed bent in wat je doet. Om dat te waarborgen moet je oppassen, want dat soort status en autoriteit is uiterst fragiel. Je kunt je weinig misstappen veroorloven.

Kijk mij

In de IT-branche is het minder aan de orde. Naar mijn mening moet je een vakgebied hebben waarin je de nadruk kunt leggen op de werkmethode. Werk je op een vernieuwende manier of doe je vernieuwende projecten, dan kun je jezelf daarmee profileren.

Personal Branding in de zin van ‘kijk mij, ik ben een professional’ biedt daarentegen totaal geen meerwaarde en levert bovendien geen extra pegels op.

Kennis delen

Dus wanneer kun je aan Personal Branding gaan doen? Als je een ‘nieuwe’ methodiek hebt ontwikkeld, persoonlijke ontwikkelingen hebt die nut kunnen hebben voor de klant of als je graag kennis wilt delen zonder (direct) commercieel belang.

In de meeste andere gevallen zal Personal Branding niet het gewenste effect teweegbrengen. Misschien zelfs wel het tegenovergestelde.

Meerwaarde

Personal Branding is het profileren van jezelf als professional. Waar je op moet letten, is dat je daadwerkelijk meerwaarde laat zien. Niet dat je jong en dynamisch bent, want dat is ieder bedrijf tegenwoordig.

Als ondernemer moet je meer laten zien en zeker in een freelancerrol. Buig Personal Branding maar eens om naar Personal Touch. Dan zit je op de goede weg.

Luxe cv

Een andere gedachte is: Personal Branding doe je toch al op LinkedIn? Daar heb ik eens een paar nachtjes over geslapen en het antwoord was uiteindelijk: nee. Wat je met LinkedIn doet, is een opsomming geven van wat je kan, wat je gedaan hebt en wie je bent.

Het is eerder een luxe cv dan een totaalpakket van Personal Branding. En o ja, een luxe cv hoort er natuurlijk wel weer bij.

Wordpress

Om je te profileren heb je een platform nodig en over dat platform moet goed nagedacht worden. Een krakkemikkige Wordpress website met een paar half werkende plugins geeft geen vertrouwd gevoel.

Denk er eens over na of het voor jou wel of niet handig is om je te ‘Branden’, en als je het al doet, ga eens na of voor een potentiële klant jouw meerwaarde wel goed genoeg naar voren komt.

Werk aan de winkel!