PEKING - De inflatie in China heeft in het eerste kwartaal van dit jaar het hoogste niveau bereikt sinds juli 2008. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het nationale bureau voor de statistiek.

De prijzen van goederen en diensten stegen met 5,4 procent. De stijging is sterker dan de 5,2 procent waarop economen in doorsnee rekenden. Het cijfer toont aan dat maatregelen van de Chinese overheid om de inflatie in te dammen nauwelijks effect hebben gehad.

De Chinese centrale bank heeft de rente sinds oktober vorig jaar vier keer verhoogd en heeft diverse keren de kapitaaleisen voor banken verhoogd. Chinese banken moeten nu 20 procent van de bij hun gestalde tegoeden aanhouden als reserve.

Voedingsmiddelen

Met name voedingsmiddelen jagen de inflatie aan met een prijsstijging van 11,7 procent op jaarbasis. In de afgelopen maanden waren er echter ook signalen van een bredere inflatoire druk. Zo werden non-foodartikelen 2,7 procent duurder, de sterkste stijging in meer dan tien jaar.

''Het risico is dat de hoge olieprijs de inflatie voor langere termijn op een hoog niveau houdt'', aldus econoom Brian Jackson van Royal Bank of Canada in Hongkong.

Economie

Het statistiekbureau maakte ook bekend dat de Chinese economie in het eerste kwartaal met 9,7 procent is gegroeid op jaarbasis.

Dat is een iets lager tempo dan de 9,8 procent in het vierde kwartaal van 2010, maar sterker dan de groei van 9,5 waarop economen rekenden.