AMSTERDAM - De Japanse fabrikant Toray Industries heeft de ontwikkeling van een folie aangekondigd die de geleidbaarheid, levensduur en transparantie van conventionele aanraakschermen vergroot. De producent maakt gebruik van zilverdraden.

Zilver is, op grafeen na, 's werelds beste halfgeleider. Samen met grafeen heeft het de potentie om indium-tinoxide (ITO), een momenteel nog veelgebruikt materiaal voor aanraakschermen, te vervangen. Zilver en grafeen geleiden beter, kunnen transparanter gemaakt worden en langer meegaan dan ITO.

Elektronicaproducenten zijn al jaren aan het experimenteren met alternatieven voor ITO, zoals bijvoorbeeld transparante laagjes van koolstofnanobuisjes. Fabrikanten stuiten bij dat proces vaak op ‘dode pixels’: kleine, zichtbare defecten in een aanraakscherm. Toray Industries acht de toepassing van zilveren nanodraden nu echter wel geschikt.

De door Toray Industries in productie genomen folie bestaat uit meer materialen dan alleen zilveren nanodeeltjes, zoals onder meer polyester. Het bedrijf uit Tokio maakte nog niet bekend van welke aanraakapparatuur de folie in de toekomst deel uit zal maken.