AMSTERDAM - Het Amerikaanse ICT-concern IBM heeft een nieuwe technologie ontwikkeld, die kan voorspellen waar verkeersdrukte gaat plaatsvinden. Volgens het bedrijf weet een reiziger daardoor een half uur van tevoren of ergens een file ontstaat.

IBM ontwikkelde de technologie in samenwerking met het California Department of Transportation (Caltrans) en de Universiteit van Californië. Het systeem maakt gebruik van sensoren, die zich nabij verkeerswegen bevinden. Een computersysteem ontvangt realtime data, afkomstig van deze sensoren.

Voorspellingen die worden aangeboden aan de consument, komen tot stand door middel van gegevens over individuele en gemeenschappelijke reisroutes. Daardoor kan IBM via een dashboard-aanraakscherm, als een automobilist eenmaal op het systeem ingelogd is, gepersonaliseerde schattingen doen.

Testfase

Volgens het concern kan het systeem de file-updates van tv-journaals en radio-uitzendingen overbodig maken. De file-informatie die daarvan afkomstig is, zou volgens IBM voor de automobilist onvoldoende van waarde zijn. "Wat er vandaag de dag nog niet is, is een systeem dat je vertelt wat er zeer waarschijnlijk over 30 tot 45 minuten op de weg gaat gebeuren," vertelt John Day, manager van IBM's Smarter Traveler Program, aan TechNewsDaily.

Voorlopig test IBM zijn technologie nog in de omgeving van San Francisco. Zolang het concern nog niet tot in de details heeft uitgewerkt hoe het de dienst gaat aanbieden, is deze nog niet beschikbaar voor de consument. IBM wil zijn software onder meer ook gaan toepassen bij het voorspellen van potentiële knelpunten in het energieverbruik van bedrijven.