AMSTERDAM - Energiebeurs APX-ENDEX verwacht dit jaar een verdubbeling van de handel in gas. Dat zei topman Bert den Ouden donderdag tijdens een toelichting op de jaarcijfers over 2010. ''De vraag naar gas schiet door het dak. We moeten opnieuw bepalen wat het plafond is.''

Gas wint aan populariteit door toenemende zorgen over kernenergie. Bovendien wordt energiewinning via gas gezien als een goede tussenvorm tussen CO2-zware energie opgewekt via kolencentrales en groene energievormen als wind- en zonne-energie. Gas heeft van de fossiele brandstoffen de laagste CO2-uitstoot.

Met TTF, het handelsplatform voor gas, is APX-ENDEX in Europa een zeer belangrijke speler. Het bedrijf verwacht in 2011 400 terrawattuur (TWh) te verhandelen terwijl het vorig jaar de helft hiervan verhandelde. De eerste maanden van dit jaar zien er goed uit. In het eerste kwartaal verhandelde TTF al meer gas dan in heel 2009, aldus de topman. ''Wij zijn heel blije mensen.''

Handel

Middels zogeheten marktkoppelingen met landen als Noorwegen, België en Groot-Brittannië voorziet APX-ENDEX in de handel van elektriciteit. ''Vanuit Nederland en België kunnen we nu als enige land met al onze grenzen handelen. Het is geen Nederlandse markt meer, maar een Europese'', aldus de topman.

De jaaromzet in 2010 bedroeg voor APX-ENDEX 30,1 miljoen euro tegen 26,4 miljoen euro een jaar eerder. De operationele winst (ebita) kwam uit op 5,3 miljoen euro, 43 procent hoger dan in 2009. Onder de streep stond er een bedrag van 3 miljoen euro. Dat was 1,3 miljoen euro lager dan in 2009, toen de winst gestuwd werd door eenmalige boekwinsten.

Tevreden

Financieel bestuurder Lucas Schmeddes is tevreden over de jaarresultaten. ''Met name op operationeel niveau hebben we goede groei laten zien, door kostenbesparingen en efficiëntiemaatregelen.''

Kernactiviteit in Nederland is de verhandeling van energiecontracten via een elektronische veiling voor levering op de volgende dag.

Biomassa

De stroombeurs begint dit jaar met een andere index, eentje voor biomassa. Als eerste in de wereld zal APX-ENDEX de mogelijkheid bieden te handelen in houten pellets.

Afhankelijk van het succes breidt de beurs de mogelijkheid tot handelen uit naar houtsnippers en afvalstromen. ''Wij denken dat dit het goede moment is om in te stappen en de verwachting voor groei is er'', aldus Den Ouden.